SCHEIDEN MET AANDACHT VOOR DE KINDEREN

Hoe pak je het zo goed mogelijk aan?

SCHEIDEN MET AANDACHT VOOR DE KINDEREN

Hoe pak je het zo goed mogelijk aan?

Scheiden is nooit makkelijk, en toch gebeurt het in veel gezinnen. Een scheiding of relatiebreuk brengt grote veranderingen met zich mee, zowel voor ouders als kinderen. Het kan emotioneel zwaar zijn en praktisch veel vragen oproepen. In dit artikel geven we waardevolle tips om als gezin door deze moeilijke tijd heen te komen.

Geef iedereen tijd om te rouwen

Een scheiding voelt vaak als een verlies. Voor de ouders, maar zeker ook voor de kinderen. Zij raken hun vertrouwde thuisbasis kwijt.

Geef je kind de ruimte om te rouwen en hun gevoelens te uiten. Soms kan het helpen om te praten, maar sommige kinderen vinden het moeilijk om hun emoties te verwoorden. Ze kunnen bijvoorbeeld tekenen of spelen om hun gevoelens te verwerken. Iedereen verwerkt de scheiding op zijn eigen manier. Sommige kinderen worden boos, anderen zijn juist stil.

Blijf geduldig en laat je kind zien dat je er voor hen bent, ondanks de scheiding. Blijf herhalen dat jullie allebei van hen houden en dat ze altijd op jullie kunnen rekenen.

Pas op voor de ‘zorgrol’

Soms nemen kinderen, onbewust, de zorgrol op zich als ze zien dat een ouder verdrietig is. Ze willen hun ouder beschermen en stoppen hun eigen gevoelens weg. Dit kan op lange termijn leiden tot problemen.

Het is belangrijk om je kind duidelijk te maken dat zij geen verantwoordelijkheid dragen voor jouw geluk. Laat ze weten dat het oké is om hun eigen emoties te uiten, en geef ze de ruimte om dat te doen. Laat ook zien dat jij zelf steun zoekt bij anderen, zoals vrienden of familie.

Meld je kind aan voor de training KIES: Kinderen In Echtscheiding Situatie

De KIES-groep verwerkt onder leiding van twee KIES-coaches het proces van de scheiding. Kinderen leren beter om te gaan met de scheiding en de gevolgen daarvan.

De training is gericht op het voorkomen of beperken van mogelijke problemen, zoals een zwakke band met ouders, internaliserende of externaliserende problemen, slechte schoolprestaties en een verminderd zelfvertrouwen. De kinderen krijgen inzicht in de eigen situatie en vergroten hun vermogen om zelf problemen op te lossen. Door het contact met andere kinderen met gescheiden ouders kunnen ze makkelijker praten over hun gevoelens. Een belangrijk onderdeel van KIES is het verminderen van schuldgevoelens over de scheiding en het herkennen en corrigeren van misvattingen. Kinderen leren daarnaast hulp te vragen en beter te communiceren met hun ouders, wat hen helpt om beter om te gaan met de scheiding.

De ouders worden betrokken bij de deelname van hun kind, zodat zij zich bewust worden van de impact van scheiding op kinderen, de behoeften van hun kind en hun mogelijkheden en keuzes als ouder.

Meer informatie over KIES vind je hier.

Blijf samen ouders

Ook al zijn jullie niet meer samen als partners, jullie blijven altijd de ouders van je kinderen. Blijf daarom goed samenwerken, zelfs als het moeilijk is. Praat niet slecht over de andere ouder in het bijzijn van de kinderen. Let daarbij ook op je non-verbale communicatie zoals zuchten of rollen met je ogen. Dit kan verwarrend en pijnlijk zijn voor de kinderen.

Stimuleer je kind om contact te houden met de andere ouder en benadruk de goede eigenschappen van de ander. Dit helpt je kind om zich veilig te voelen en te weten dat beide ouders van hen houden, ondanks de scheiding.

Wisselen van ouders: maak het makkelijk

Wanneer kinderen van de ene naar de andere ouder gaan, kan dit voor hen best lastig zijn. Ze kunnen te maken krijgen met gemis en verschillende regels. Een vaste routine en duidelijke afspraken kunnen helpen om de overgang makkelijker te maken. Kinderen weten dan wat ze kunnen verwachten. Geef ze de tijd om zich aan te passen en vraag hoe zij het wisselen ervaren. Door hier aandacht aan te besteden, voelt je kind zich gehoord en begrepen.

Zorg er samen voor dat jullie kind zich in beide huizen thuis voelt. Luister naar wat ze nodig hebben en pas de regeling aan als dat beter werkt voor iedereen. Zo creëer je een omgeving waarin jullie kind zich veilig voelt, ondanks de veranderingen.

“Aan alle gescheiden ouders”

Wie kan ons beter vertellen wat kinderen en jongeren ervaren bij de scheiding van hun ouders dan zijzelf? In de brief ‘Aan alle gescheiden ouders’, geschreven door jongeren, delen zij hun emoties en ervaringen. Deze brief biedt waardevolle inzichten. Op de website van Villa Pinedo zijn ook andere versies van deze pakkende brief te vinden. Het lezen hiervan is zeker de moeite waard.

Meer Hulp Nodig? Villa Pinedo is een organisatie speciaal voor kinderen en jongeren van gescheiden ouders. Ze geven advies en je kunt er altijd je vragen stellen. Bezoek hun website of kijk naar het filmpje van Villa Pinedo op YouTube voor meer informatie.